Make your own free website on Tripod.com

CERITA KANAK-KANAK

Text Box: CERITA DONGENG
Text Box: CERITA TELADAN
Text Box: CERITA JENAKA
Text Box: CERITA RAKYAT

Cerita teladan merupakan cerita yang berunsurkan pengajaran dan nasihar. Ianya mengandungi nilai-nilai murni dan moral yang tinggi. Cerita ini biasanya diceritakan kepada kanak-kanak.

 

http://ms.wikipedia.org/wiki/Sastera_rakyat#Cerita_Teladan

Dongeng Melayu ialah cerita rekaan bertujuan sebagai bahan pengajaran kepada kanak-kanak dengan perspektif yang positif dan juga membantu ibu bapa mendidikan anak-anak mereka dengan sopan-santun dan juga adat resam. Maksud dan erti dalam pengajaran kandungan Dongeng Melayu juga menjadi bahan didikan kanak-kanak pada usia kecil lagi.

 

http://ms.wikipedia.org/wiki/Cerita_dongeng_masyarakat_Melayu

 

 

Cerita jenaka merupakan cerita yang berunsurkan lawak jenaka. Cerita ini dijadikan hiburan oleh orang zaman dahulu kala untuk berhibur semasa dan selepas mereka bekerja seharian. Cerita jenaka ini dapat menghilangkan penat dan lelah mereka.

 

http://ms.wikipedia.org/wiki/Sastera_rakyat#Cerita_Jenaka

Sastera rakyat ialah kesusasteraan yang lahir di kalangan rakyat. Pada lazimnya, sastera rakyat merujuk kepada kesusasteraan rakyat daripada masa lampau, yang telah menjadi warisan kepada sesuatu masyarakat. Sastera rakyat adalah sebahagian daripada kehidupan budaya bagi masyarakat lama. Misalnya dalam masyarakat Melayu lama cerita rakyat merupakan satu bentuk hiburan yang penting untuk orang kampung.

 

http://ms.wikipedia.org/wiki/Sastera_rakyat#Cerita_Rakyat

Text Box: Sebarang pertanyaan sila hubungi:
Cikgu Elis (IPIP)
Email: missaz_86@yahoo.com